Totul despre PIZZA

14 Feb. 2022

Probabil cel mai faimos preparat culinar, pizza, este consumata aproape in fiecare colt al lumii si a reusit sa cucereasca definitiv numerosi gurmanzi. Fiind preluata si in America si devenind extrem de populara si acolo, este considerata in prezent un preparat tip fast-food si este asociata cu o dieta mai putin sanatoasa. Insa, sa nu uitam de adevarata origine a pizzei, cea italieneasca. In Italia, pizza este luata foarte un serios, fiind chiar un simbol al bucatariei lor. Azi, vom descoperi care este povestea acestui preparat atat de cunoscut.

Istoria Pizza

Pizza, dupa denumirea din prezent, a aparut candva dupa secolul al XVI-lea, insa denumiri asociate au aparut in documente inca din anul 997, in Italia centrala si de sud. Luand in considerare modul de preparare, putem crede ca precursorul pizzei a fost focaccia, o alta specialitate italiana, pe care romanii o numea panis focacius. Aceasta paine nedospita era servita cu diverse topping-uri, in special condimente si plante aromatice. Ceva asemanator era servita si in Grecia Antica, fiind denumita aici plakous , dar si in zone indepartate precum India.

Dupa descoperirea Americii si dupa aducerea rosiilor in Lumea Noua, focaccia a cunoscut cateva modificari de reteta si a devenit astfel, pizza. Initial, aceasta noua reteta era intalnita in special in zonele mai sarace din sudul Italiei, mai precis in Napoli. Cu timpul, topping-urile s-au diversificat, iar la jumatatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, a scris despre diversitatea de sortimente de pizza.

Pizza Margherita

Realizata din trei ingrediente simple, rosii, mozzarella si busuioc, pizza Margherita este cel mai cunoscut sortiment, simbolizand si culorile steagului Italiei.

Unii specialisti, considera ca exista doar doua sortimente de pizza autentice, Margherita, despre care stim mai multe detalii si Marinara. Aceasta este realizata dintr-o reteta si mai simpla, blatul fiind acoperit doar cu rosii, oregano, usturoi si ulei de masline.

Pizza – preparat Fast-Food

Odata cu stabilirea imigrantilor italieni in America, pizza a trecut dincolo de granitele natale, iar treptat au inceput sa apara pizzerii in diferite locatii americane. Cel mai probabil, prima pizzerie din Statele Unite, a fost deschisa in Manhattan, in anul 1905.

Treptat, americanii au prins gustul pizzei si a devenit un preparat preferat de acestia, incadrandu-se in categoria de fast-food.

In prezent, pizza se gaseste in nenumarate variante, cu o sumedenie de topping-uri si sosuri. Daca ti-am facut pofta de o pizza delicioasa, alege sortimentul favorit si comanda acum de la Big Belly Brasov.