Istoria sosurilor din shaorma si sandwichuri

13 Dec. 2021

Sosurile sunt recunoscute in zilele noastre pentru savoarea pe care o adauga preparatelor, facandu-le mai delicioase. Indiferent de evolutia tendintelor culinare, sosul o sa ramana un preparat indragit.

Cum au aparut sosurile si care a fost scopul lor?

Sosurile au aparut inca de pe vremea Imperiului Roman si, spre deosebire de zilele nostre, aveau un scop diferit. Datorita lipsei conditiilor de pastrare a mancarii la o temparatura potrivita, romanii foloseau sosurile ca sa ascunda aroma naturala a preparatelor care nu erau proaspete. Se foloseau sosuri foarte aromate, astfel incat nu se mai putea evidentia o singura aroma. Pe parcursul secolelor, sosul a devenit un element important in bucatarie, mai ales in cea franceza, acesta avand rolul sa evidentieze gustul preparatelor, nu sa il ascunda.
 

Sosul de Maioneza

Multe surse sustin ca maioneza a aparut in anul 1756, atunci cand ducele de Richelieu a invins englezii, in timpul bataliei de la Mahon. Bucatarul ducelui a realizat o masa festiva pentru a celebra victoria, care trebuia sa includa un sos din smantana si oua. Realizand ca nu are smantana, acesta a inlocuit smantana cu ulei de masline, creand astfel cel mai indragit sos care a stat mai tarziu la baza a numeroase alte sosuri. Se presupune faptul ca bucatarul a numit sosul „Mhaonnaise” in onoarea victoriei.

Insa, maioneza a devenit populara incepand cu anii 1910, cand Nina Hellman, o imigranta germana care locuia in New York, pregatea un sos pentru sandwichurile si salatele din restaurantul sotului sau.  Sotul Ninei a inceput sa vanda sosul in borcane de sticla, incepand cu anul 1912. In prezent, aceasta maioneza este cea mai cumparata in SUA.
 

Sosul de usturoi

Desi nu se cunoaste exact istoria sosului de usturoi, este cunoscut faptul ca dacii foloseau mujdeiul pentru mancarurile din carne. Sosul de usturoi este un preparat des intalnit in Romania, fiind cel mai folosit sos. Inainte de aparitia sosului de usturoi, care contine si maioneza sau iaurt, romanii erau cunoscuti pentru realizarea mujdeiului, o combinatie de usturoi cu ulei si condimente.
 

Ketchup-ul

Ketchup-ul sau cunoscutul sos de rosii este printre cele mai indragite sosuri din intreaga lume, insa putini stiu faptul ca acesta nu continea rosii. Ketchup-ul a aparut pentru prima data in China, fiind un sos din peste murat, si a fost preluat de catre englezi in secolul al XVII-lea. Englezii au incercat sa refaca sosul, folosind diferite ingrediente printre care si ciupercile. Apoi, colonistii englezi au dus acest ketchup cu ciuperci in America, unde a continuat sa fie schimbat. In 1801, Sandy Addision a adaugat pentru prima data rosii in sos, facand astfel o varianta finala a ketchup-ului cunoscut si in zilele noastre.


Acum ca ai aflat si istoria celor mai apreciate sosuri folosite de catre Big Belly Brasov, iti recomandam sa incerci si unul dintre preparatele noastre din categoria Shaorma si Sandwichuri pentru a te bucura de aroma minunata a sosurilor. Fie ca vrei un preparat cu sos de maioneza, sos de usturoi sau ketchup, la noi cu siguranta o sa gasesti preparate pe gustul tau, iar daca esti un iubitor de sosuri, comanda sosuri extra si manca pe saturate!