Istoria Burgerului

20 Jan. 2022

In Statele Unite ale Americii, hamburgerii, pot fi considerati mancarea preferata. Se gasesc peste tot, de la fast-food-uri si pana la restaurante cu stele Michelin.

De unde a aparut burgerul?

Poate ca ati auzit de Hamburg, un oras portuar din nordul Germaniei care este si casa primului hamburger. In timp ce inspiratia pentru hamburger a venit din Hamburg, conceptul de sandwich a fost inventat mult mai tarziu. De fapt, conceptul de carne de vita tocata a aparut mai repede decat hamburgerul. Conform unei legende, calaretii mongoli au mancat pentru prima data un stil similar de carne de vita, friptura tartar, in secolul al XII-lea. Tendinta si-a facut drum prin rutele comerciale prin Rusia, inainte de a ajunge in Germania. Din mai multe surse putem trage concluzia ca, pana in secolul al XIX-lea, carnea de vita din Hamburg, era tocata si combinata cu usturoi, ceapa, sare si piper, apoi formata in chiftelute sub numele de Hamburg. Acesti burgeri erau considerati gourmet si erau destul de scumpi, avand in vedere calitatea carnii de vita din Hamburg.

Deci, unde a fost inventat hamburgerul?

Cand imigrantii germani au inceput sa soseasca in New York si Chicago, multi si-au castigat existenta deschizand restaurante. In meniurile acestor restaurante, se gasea frecvent friptura Hamburg, o versiune americanizata a retetei germane. De multe ori aceasta fiind cel mai scump preparat din meniu. In timpul revolutiei industriale, muncitorilor din fabrici li se servea friptura Hamburg. Fiind dificil de mancat in picioare, un bucatar creativ a pust friptura intre doua felii de paine.

Asfel, a luat nastere sandvisul Hamburg, o evolutie care a sporit popularitatea acestui preparat in toata tara.

Numele acestui bucatar a fost pierdut in istorie, dar, fiind ca a fost o innovatia din New York si Chicago, exista cateva nume care se lupta pentru acest titlu.

  • Louis Lassen – Connecticut
  • Charlie Nagreen – Wisconsin
  • Charlie si Frank Menches – New York

Exista si posibilitatea ca aceste inventii sa se fi intamplat simultan in diverse parti ale tarii.

Indiferent de adevarata poveste, de-a lungul anilor hamburgerii au devenit un simbol al bucatariei americane, desi sunt iubiti in intreaga lume.

In ziua de azi exista mai multe retete, adaptate la cultura tarii in care este realizat burgerul. De exemplu, in India, unde carnea de vita nu face parte din dieta traditionala, chiftelele sunt preparate din catorfi si alte legume.

Daca ti-am facut pofta de un burger delicios, dupa aceasta scurta istorie, Big Belly Brasov iti pune la dispozitie meniuri delicioase de burgeri cu cartofi prajiti.